Българският патриарх Неофит направи официално обръщение за Деня на българската азбука и

...
Българският патриарх Неофит направи официално обръщение за Деня на българската азбука и
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: 24 май напомня за основите на нашата идентичност

Българският патриарх Неофит направи официално обръщение за Деня на българската писменост и просвета и на славянската словесност.

Ето и целият текст:
-->
УВАЖАЕМИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ, 

УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ, СКЪПИ ДЕЦА,

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ, ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Всенародният празник на буквите всяка година идва при нас със светлите облици на светите братя Кирил и Методий, боговдъхновените наши и на всички славянски нации просветители и първоучители в избавителната православна религия. Този ярък празник е заслужена популярност и чест на християнския български жанр, които имат непреходна стойност и значение във вековете, тъй като делото на равноапостолните Солунски братя нямаше да бъде допустимо без удобните условия, които то откри у нас – измежду нашия народ, който по Божи промисъл, в нужното за това време, при равноапостолния Борис-Михаил Покръстител беше освежен в купола на светото Кръщение.

Мисионерското църковно-просветно, духовно-образователно и възпитателно дело на светите Братя, което откри последователност и подражателство в лицето и в трудовете на всички техни почтени и ревностни следовници през вековете, придаде комплектност на това обновяване. Благодарение на тях нашите далечни предшественици получиха опцията да възприемат новата и избавителна религия осъзнато и рационално, приобщавайки се посредством нея към огромния свят на европейската християнска цивилизация, към която принадлежим и през днешния ден. За всичко това им изискуем безконечна признателност и благодарност.

Днешният празник припомня за основите на нашата духовна, културна и цивилизационна еднаквост. Връща ни обратно във времето, когато народът и страната ни са създали своя избор в интерес на светлината и просветата, на Истинската светлина, която е нашият Господ Иисус Христос, и на това просветляване, което е допустимо единствено в следване на посочения ни от Него път към светлината, в реализиране на евангелския блян на богопознанието и пълнотата на Христовото съвършенство (срв. Еф. 4:13).

Нека бъдем почтени за това велико притежание. Да пазим свято заветите на светите Братя и да умножаваме оставеното ни от тях завещание, тъй като единствено това е методът да им благодарим за великото милосърдие, което Бог посредством тях ни е оказал като ни е дарувал език и книжовност, благодарение на които да градим духовния и културния си образ.

В този ден всесърдечно поздравяваме и молитстваме за всички неуморни дейци на българската словесност, култура и просвета, които не престават това апостолско дело. Да им дава Бог здраве, сили и ентусиазъм в служението, на което са се посветили, и да умножава плодовете от труда им за изгода на православния ни народ и пребъдването му през вековете.

По молитвите на светите равноапостолни наши просветители Кирил и Методий и на всички просияли в святост техни възпитаници и следовници Всещедрият Бог да ни дарува Своята премъдрост и светлина и да ни упътва в пътя на чистото и свято богопознание!

Честит и блажен празник!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР